Alca Group не е просто асоциация от производствени компании. Също така е важен работодател в регионите Южна Моравия и Централна Бохемия, където предлага над 1 000 работни места.
Ние инвестираме в нашите служители в дългосрочен план, предоставяме им професионални курсове и обучения за повишаване на квалификацията им и предлагаме езикови курсове за служители и техните деца.

Производство с нулеви отпадъци

Ние също инвестираме в екологично чисти производства в дългосрочен план. Намаляването на отрицателното въздействие на производството върху околната среда е един от основните приоритети на компанията.
Нашата стратегия за опазване на околната среда е чисто производство, при което създаването на отпадъци е ограничено или тяхното създаване е пряко предотвратено. Ето защо, когато проектираме производствени процеси, ние проучваме какъв вид отпадъци ще произведе дадения производствен процес и търсим начин да ги минимизираме и използваме повторно в същия процес или в производството на други продукти или компоненти.
В производствения процес използваме повторно до 90% от отпадъците, останалите се рециклират и служат като начало за друг наш производствен процес. Ние сортираме отпадъците, които не могат да се рециклират от нас и ги обработваме екологично чрез специализирани фирми.

Производство с нулеви отпадъци

Ефективно използване на енергията

По време на производствения процес се генерира голямо количество топлина, която през зимата използваме за отопление на сгради, през топлите месеци тя служи като вход към системата за тригенерация, в която абсорбционният охладител я преобразува в студ. Това се използва за климатизация на производствени халета или охлаждане на хидравлично оборудване в производството.
След това допълваме закупената електроенергия чрез собствено производство на електроенергия от възобновяеми източници. В доставката на енергия за производствения процес участват фотоволтаични централи, разположени на покривите на всички производствени халета.

Ефективно използване на енергията

Спестяване на вода

Чистата вода е една от най- важните суровини за социално и икономическо развитие. Консумацията й все още расте, според проучване на ООН до 2025 г. две трети от човечеството ще бъде под границата на достатъчно вода или дори ще страда от липса на такава.
Темата за ефективното използване на водата е приоритет за нас не само в производството на нашите продукти, но и в ежедневието на жителите на Земята. Ето защо ние разработихме системата ALCA ECOLOGY WC, която включва изпразващ механизъм, който позволява да се намали необходимото количество вода до минимума от 2/4 литра вода, разрешен от стандарта, като по този начин спестява до 33% вода с всяко промиване.

Спестяване на вода

Рециклируеми продукти и опаковки

Въпреки, че нашите продукти са проектирани и тествани за дълъг експлоатационен живот и някои от тях служат на нашите клиенти практически през целия им живот, те са направени от 100% рециклируеми материали. Използваме това особено в производството, където рециклираме всички пластмасови отпадъци обратно в производствения процес.
Ние също избираме рециклируеми материали за опаковките на нашите продукти. Ние използваме минималното количество опаковъчен материал, дадено от минималния стандарт, така че да не се създават излишни отпадъци. От само себе си се разбира, че опаковката е обозначена с метода за рециклиране.

Рециклируеми продукти и опаковки

Инвестиция във възстановяване на ландшафта

Опитваме се да даваме пример не само с нашето екологично производство и енергоспестяващи продукти, но и с активното ни участие в опазването на природата и рекултивирането на ландшафта, който човекът е увредил с действията си в миналото.
Франтишек Фабичович - съсобственик на Alca Group - е един от основателите и дългогодишен поддръжник на биосферния резерват Южна Моравия, който беше приет в глобалната мрежа на ЮНЕСКО и се счита за един от най-добрите в света.
Собствениците на компанията също инвестират част от печалбите си в опазване на природата всяка година. Преди двадесет и пет години те започнаха изграждането на природен резерват Обелиск, уникален и ценен ландшафтен проект с площ от петстотин и четиридесет хектара, благодарение на който водата се върна в почвата, както и стотици видове растения и животни.

Инвестиция във възстановяване на ландшафта

Ние подкрепяме образованието

Имаме дългосрочно сътрудничество с училища в цяла Чехия и Словакия. Ние подкрепяме млади стажанти, гимназисти и студенти. Осигуряваме на училищата материали и помагала за практическо обучение, организираме професионални обучения, екскурзии до производствени предприятия и предлагаме стажове в нашите компании.
Ние сме членове на Inspireli Education - глобалния виртуален факултет за архитекти и най-големия световен конкурс за архитекти, Inspireli Awards.
Нашият център за обучение на Alca Academy обучава над 3 000 експерта годишно.

Ние подкрепяме образованието

Ние подкрепяме спорта и културата

Независимо дали се справяме по- добре или по- зле, винаги има някой, който се нуждае от помощ. Ето защо ние сме дългогодишен партньор на няколко фондации и благотворителни организации.
Ние също така подкрепяме много спортни клубове и културни събития всяка година, като музикалния фестивал Lednice-Valtice или Международния филмов фестивал в Карлови Вари.

Ние подкрепяме спорта и културата