Тази година Alca участва в 25-ия Designblok като изложител. Решихме да създадем уникална изложба от новата серия стилни бутони Linka и Dot.Dot. в сътрудничество с техния автор Луси Колдова. Те са изложени от 4 до 8 октомври във Veletržní palác, Прага.

Невероятни 680 въртящи се бутона

Посетителите могат не само да ги гледат, но и да ги докоснат или дори да се обърнат. Стената, изработена от 680 въртящи се бутони, веднага привлича вниманието с минималистичния си вид и интерактивност – гостите могат да я използват, за да оставят лично съобщение, да създават форми или просто да се отпуснат, като въртят бутоните. „Темата на тазгодишния Designblok е пътуването. Вълнообразната форма на стената предполага морска вълна, която е била символ на пътуване от векове“, обяснява Петр Нойман, ръководител на маркетинговия отдел на Alca, който отговаря за проекта.

„Темата на тазгодишния Designblok е пътуването. Вълнообразната форма на стената внушава морска вълна, която от векове е символ на пътуването.
ръководител на маркетинговия отдел на Alca, Петр Нойман

Бутони Dot.Dot и Linka

Когато собствениците Радка Прокопова и Франтишек Фабичович обмислят символичния подарък на Alca за нейния 25-ти рожден ден, те обмислят няколко възможности. Най-накрая решиха да изберат нова серия бутони, които ще се отличават както с практичност, така и с естетика. Резултат? „Създадохме елегантен бутон, който е красиво закръглен и лесен за използване“, представя Радка Прокопова и добавя: „Ние не искахме да следваме пътя на революцията, а по-скоро на еволюцията. В същност, направихме обновяване на бутона, който е напълно съвместим с всички наши WC системи, точно както сме свикнали."

Доминиращи кръгове и остри линии

Интериорните дизайнери работят с два основни принципа на формите – кръгове или прави линии. Ето защо бяха създадени бутоните, подчертаващи тези два стила.

Бутонът Dot.Dot се откроява с два кръга, докато меката вълна на постепенната вдлъбнатина около главния бутон символизира потока вода, който се оттича, което предполага голямо промиване без допълнителна графика. „Контрастът между минималистичния кръг в бутона и този с периферна вълничка придава нов облик и характер на бутона“, казва дизайнерът Lucie Koldová за Dot.Dot.

Втората форма на минималистичната концепция е бутона Linka. Бутонът е вдъхновен от формите и линиите на съвременната архитектура. Доминиращата и точна линия на изпъкналия бутон е приятно омекотена от периферната вълничка. Бутонът за промиване допълва интериора с изтънчен елегантен дизайн“, обяснява Lucie Koldová.

Дизайнерът Lucie Koldová се фокусира върху работата с пластичността на основния бутон. Матовото повърхностно покритие с обработка против пръстови отпечатъци придава на серията бутони усещане за благородство и повишава още повече комфорта им при използване. Специалният антибактериален слой предотвратява размножаването на нежелани бактерии по повърхността им, като по този начин гарантира чистота при всяко докосване. Имате нужда от още причини, поради които трябва да ги имате?

Доминиращи кръгове и остри линии

Фотогалерия от Designblok 2023

krest_01
krest_01
krest_02
krest_02
krest_03
krest_03
krest_04
krest_04
_mg_2771
_mg_2771
_mg_2778
_mg_2778
_mg_2787
_mg_2787
_mg_2789
_mg_2789
_mg_2792
_mg_2792
_mg_2793
_mg_2793
_mg_2801
_mg_2801
_mg_2805
_mg_2805